Weinig te besteden

Tips om geld te besparen
Wilt u geld besparen? Dan helpt het om te bepalen wat u echt nodig heeft en wat niet. En ook op de noodzakelijke kosten die u maakt, kunt u vaak toch besparen. Een aantal mogelijkheden op een rij:

Contracten opnieuw bekijken
Het kan zijn dat u jaren geleden een contract of abonnement heeft afgesloten tegen een goede prijs. Maar is dat nu nog steeds een goede prijs? Misschien is het inmiddels ergens anders goedkoper. Het kan dus handig zijn om het oude contract eens te vergelijken met het huidige aanbod. Bijvoorbeeld op een vergelijkingssite.

Verzekeringen opzeggen
Als u al uw verzekeringen erbij pakt, ziet u misschien ook dat er verzekeringen bij zitten die dubbel zijn of misschien niet meer zo nuttig. Denk aan een doorlopende reisverzekering als u bijna nooit op reis gaat. Dit soort verzekeringen kunt u dan stopzetten. Meestal zit u een jaar aan een verzekering vast en kunt u de verzekering daarna opzeggen wanneer u wilt. De verzekering wordt dan een maand later stopgezet. Kijk dit na in uw verzekeringspapieren. Voor zorgverzekeringen gelden andere regels.

Goedkopere zorgverzekering
Op een zorgverzekering kunt u vaak veel besparen. U kunt elk jaar in december en januari overstappen. Op de pagina over de zorgverzekering vindt u links naar vergelijkingssites. De Zorgvergelijker van de Consumentenbond is een goede plek om te beginnen.

Besparen op energie
Ook uw energiecontract kan misschien voordeliger. Maar u kunt ook proberen minder gas, water en elektriciteit te verbruiken. Misschien heeft u iets aan de tips voor het besparen op energie.

Uitgaven bijhouden
U kunt gedurende een paar weken eens een kasboek bijhouden waarin u precies opschrijft wat u uitgeeft. Zo kunt u erachter komen wat uw vaste gewoonten zijn en waar u kunt besparen. Dan is het ook handig om een budget te maken.Misschien heeft u ook iets aan de tips om te besparen in de winkel.

Digitaal huishoudboekje
Een kasboek kunt u bijhouden op papier, maar het is sneller om dit digitaal te doen. Bijvoorbeeld in een spreadsheetprogramma als Excel. U kunt uw uitgaven ook bijhouden in een digitaal huishoudboekje. Met zo'n programma heeft u meer mogelijkheden. Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes. Een overzicht vindt u op de website van de Consumentenbond. Meer tips voor het bijhouden van een kasboek of huishoudboekje vindt u op de website van het Nibud.

Keuzes maken
Wat vindt u belangrijk om te kunnen doen? Maak er eens een lijstje van in volgorde van belangrijkheid. Met bezuinigen kunt u dan onderaan het lijstje beginnen.

Abonnementen opzeggen
U kunt uw abonnementen en lidmaatschappen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Bijvoorbeeld:

  • giften aan goede doelen
  • abonnementen op tijdschriften of de krant
  • een lidmaatschap bij een vereniging of de sportschool
  • een duur abonnement voor televisie of telefoon

Alles wat u niet zo vaak gebruikt of eigenlijk niet zo belangrijk vindt, kunt u opzeggen. Andere dingen kunt u misschien ook goedkoper doen. Bijvoorbeeld de krant digitaal lezen of een goedkoper abonnement nemen voor uw telefoon. Op de website van de Consumentenbond vindt u informatie over de regels en uw rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Spullen delen
Een boormachine is handig om te hebben, maar ook prijzig. En hoe vaak gebruikt u zoiets nou echt? Zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken: een auto, een grasmaaier, een lange ladder, maar ook een krantenabonnement, boeken, of een abonnement op een streamingdienst voor films of muziek. Misschien kunt u dit soort dingen delen met mensen in de buurt of met familie.

Er zijn websites die speciaal gericht zijn op het delen van spullen of het delen van auto's:

  • Peerby
  • Mywheels
  • GreenWheels
  • SnappCar

Meer tips voor autodelen vindt u op de website van de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Een briefje ophangen bij de supermarkt kan ook werken. Voor het lenen van speelgoed kunt u misschien naar de spelotheek en voor boeken (uiteraard) naar de bibliotheek.

Cadeautjes
Als u door het jaar heen cadeautjes verzamelt voor verjaardagen en feestdagen, spreidt u de kosten. Bovendien kunt u dan cadeaus kopen die in de aanbieding zijn. Kinderen krijgen (bijvoorbeeld met Sinterklaas) graag veel cadeautjes. U kunt misschien meerdere goedkope cadeautjes kopen in plaats van één duur cadeau. U kunt ook speelgoed ruilen met andere ouders. Of u kijkt of u gratis of heel goedkoop iets kunt vinden via een ruilgroep of weggeefgroep op Facebook.