Belastingen

Gemeentelijke belastingen
Alle inwoners betalen belasting aan de gemeente. Iedereen draagt zo bij aan de voorzieningen binnen de gemeente. Voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn: afvalstoffenheffing, rioolheffing, hondenbelasting en onroerend zaakbelasting (ozb).

Kwijtschelding
Heeft u moeite om de gemeentelijke belastingen te betalen? U kunt dan misschien een betalingsregeling afspreken. Dan kunt u de belasting in delen betalen.

Wat is het?
Als u de gemeentebelasting niet kunt betalen, kan de gemeente Nuenen misschien uw belasting kwijtschelden. U hoeft de belasting dan niet te betalen. Soms krijgt u alleen kwijtschelding voor een deel van de belasting. U betaalt dan minder belasting. De gemeente houdt rekening met uw inkomen, uitgaven en bezittingen. Komt u niet in aanmerking voor kwijtschelding dan kunt u een betalingsregeling aanvragen.

Hoe werkt het?
Is vorig jaar kwijtschelding verleend?
Is de kwijtschelding van riool- en afvalstoffenheffingen afgelopen jaar aan u verleend en /of is uw financiële situatie ten opzichte van vorig jaar niet veranderd, mogelijk komt u dan in aanmerking voor automatische kwijtschelding. In dit geval krijgt u van ons, uiterlijk 20 september, een brief waarin staat dat de kwijtschelding wordt verleend.

Nog niet eerder kwijtschelding aangevraagd of geen automatische kwijtschelding gekregen?
Dan kunt kwijtschelding online regelen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, dan kunt deze aanvragen via DigiD.

  • rioolheffing moet u voor 1 oktober aanvragen
  • afvalstoffenheffing moet u 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet aanvragen

U komt in ieder geval niet in aanmerking voor kwijtschelding als u een eigen woning heeft en de WOZ-waarde hoger is dan de hypotheekschuld (meer dan € 2.269,- verschil).

Geen brief ontvangen?
Heeft u geen brief over de automatische kwijtschelding ontvangen dan komt u hiervoor niet in aanmerking. De reden hiervan kan zijn dat uw situatie ten aanzien van vorig jaar is veranderd.Als u van mening bent dat u wel recht heeft op kwijtschelding dan kunt u dit online regelen.

Kwijtschelding waterschapslasten
Als u kwijtschelding wilt aanvragen voor de waterschapslasten, dan moet u zelf contact opnemen met Waterschap De Dommel (0411) 61 86 68.

Belastingaangifte doen
Elk jaar moet het weer gebeuren: de belastingaangifte. Misschien vindt u dat moeilijk om te doen. Hier vindt u uitleg én tips!

Digitaal
Het invullen van de belastingaangifte gaat digitaal. U kunt hiervoor de app van de Belastingdienst downloaden. U kunt ook online aangifte doen via Mijn Belastingdienst. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u op de website van de Belastingdienst. Voor het invullen heeft u een DigiD nodig.

Als u dit moeilijk vindt, kan misschien uw zoon, buurvrouw, kleindochter of iemand anders u daarbij helpen.

Wanneer doen?
Vanaf 1 maart 2019 kunt u belastingaangifte doen over 2018.

Uitstel aanvragen
In de aangiftebrief staat de datum dat uw aangifte binnen moet zijn bij de Belastingdienst. Dit heet de inleverdatum. Lukt het niet voor die tijd, dan kunt u online uitstel aanvragen via Mijn Belastingdienst.

Aangifte op papier
Aangifte doen op papier is ook mogelijk. U kunt het formulier aanvragen via de BelastingTelefoon: 0800 0543.

Uitleg bij het invullen
Op de belastingaangifte staat bij elk vakje beschreven wat er wordt bedoeld. Als u toch iets niet goed begrijpt, of als u niet zeker weet of het voor u geldt, kunt u dat opzoeken op de website van Belastingdienst. Of bellen met de BelastingTelefoon (0800 0543).

Hulp van anderen
Heeft u hulp nodig bij de belastingaangifte? Misschien kunt u hulp vragen van:

  • familie of vrienden
  • een vrijwilliger
  • een organisatie die helpt bij de belastingaangifte of thuisadministratie (vrijwillig of betaald)
  • de vakbond of ouderenbond (als u daar lid van bent)

Hulp of cursus bij de bibliotheek
De bibliotheek bij u in de buurt ondersteunt u ook bij uw belastingaangifte. De bibliotheek biedt cursussen en spreekuren aan voor hulp bij belastingaangifte. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met de Belastingdienst.

Op DigitaalHulpplein.nl kunt u opzoeken op welke locatie u terecht kunt voor ondersteuning.

Aftrek ziektekosten
Specifieke zorgkosten of ziektekosten zijn soms aftrekbaar van de belasting. Bijvoorbeeld kosten voor gehoorapparaten of steunzolen. Of extra vervoerskosten die u maakt vanwege uw ziekte of handicap. Het kan ook gaan om kosten voor thuiszorg.

U kunt het beste zelf nagaan bij de Belastingdienst of u in aanmerking komt voor de aftrek van bepaalde ziektekosten. De site Meerkosten.nl biedt ondersteuning bij belastingaangifte voor mensen met een chronische ziekte of handicap.

Voorlopige aanslag
De Belastingdienst stuurt in veel gevallen een voorlopige aanslag. Hierin staat hoeveel belasting u moet betalen over het komende jaar. Of hoeveel belasting u terugkrijgt. Dit bedrag kan nog veranderen, omdat het is gebaseerd op een voorlopige berekening.

Controleer uw voorlopige aanslag daarom goed. Klopt het bedrag niet, dan kunt u de aanslag wijzigen of stopzetten. Kloppen de gegevens, dan kunt u betalen in termijnen of het bedrag in 1 keer overmaken. Op de aanslag staat wanneer u moet betalen.