Schulden

Schuldhulpverlening
Heeft u geen inzicht in uw uitgaven? Heeft u schulden? Neem dan contact op met de medewerkers van het CMD voor ondersteuning en om verdere problemen te voorkomen. De afspraak kan desgewenst bij u thuis plaatsvinden of op bij het Cmd. Preventie staat hoog in het vaandel. U kunt dus ook een afspraak maken wanneer u nog geen schulden heeft.

Hulp bij schulden
De professionals van het Cmd brengen samen met u, uw situatie in kaart. Indien nodig werken zij samen of verwijzen u door naar een schuldhulpverlener van Lumens.De mensen van de schuldhulpverlening brengen uw situatie in kaart en treffen een regeling met uw schuldeisers. Een hulpverleningstraject duurt meestal een aantal jaren.De hulpverlening heeft een integraal karakter, dat wil zeggen dat niet alleen aandacht is voor het oplossen van het financieel probleem, maar ook voor de omstandigheden waarin die schulden zijn ontstaan. Het is de bedoeling dat u met hun steun uiteindelijk op eigen kracht verder kunt en uw problemen zelf kunt aanpakken en oplossen.Soms is het nodig dat uw financiën (tijdelijk) door een ander worden beheerd. Hierin zijn verschillende mogelijkheden. De opties zullen met u worden besproken en er zal onderzocht worden welke optie het beste bij u situatie past.

Hoe regel ik hulp?
Voor (schuld)hulpverlening van Lumens komt u in aanmerking als u (dreigende) financiële problemen heeft die u zelf niet kunt oplossen. U moet wel ingeschreven staan bij de gemeente Son en Breugel. Ondersteuning van Lumens is kosteloos.

 

Wet schuldsanering natuurlijke personen

Schuldregeling
Als je schulden hebt die je niet meer kunt betalen kun je een zogenaamd minnelijke schuldregelingstraject doorlopen. Dit is een traject zonder tussenkomst van een rechter. Er wordt berekend hoeveel geld u maandelijks kunt reserveren voor uw schuldeisers, voor de duur van 36 maanden. Op basis van die berekening wordt er een voorstel gedaan aan de schuldeisers voor het betalen van uw schulden. Indien u niet voldoende kunt reserveren om uw volledige schulden te betalen, zal het restant van de schulden worden kwijtgescholden. Dit kan alleen wanneer u zich aan de voorwaarden heeft gehouden.

Lukt het niet om afspraken te maken met de schuldeisers, dan kunt u naar de rechter. De schuldhulpverlener zal samen met u een aanvraag doen voor de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). De rechter kan uw schuldeisers een schuldregeling opleggen, waarbij u uw schulden gedurende minimaal 3 en maximaal 5 jaar afbetaalt. Blijven er na die periode nog schulden over, dan hoeft u die schulden niet meer te betalen. Ook hierbij geldt dat u zich aan alle voorwaarden moet hebben gehouden.

Bewindvoerder WSNP
Beslist de rechter dat u in aanmerking komt voor het wettelijke traject? Dan krijgt u een bewindvoerder WSNP toegewezen. U kunt er niet zelf een kiezen.

Van uw bewindvoerder krijgt u informatie over wat u te wachten staat in de WSNP.

  • De bewindvoerder controleert of u zich houdt aan de regels van het wettelijk traject.
  • De bewindvoerder onderzoekt jaarlijks uw financiële situatie en informeert uw schuldeisers en de rechtbank hierover.
  • De eerste 13 maanden krijgt de bewindvoerder ook al uw post.
  • De bewindvoerder berekent het bedrag dat u per maand nodig heeft voor uw vaste lasten.
  • De rest stort u op een rekening, die de bewindvoerder gebruikt om uw schuldeisers terug te betalen.

U bent verplicht uw bewindvoerder alles te vertellen wat van belang is voor uw schuldregeling. Wanneer u onder bewind staat, mag u sommige financiële beslissingen nog wel zelf nemen. U betaalt bijvoorbeeld wel zelf uw vaste lasten. Zoals de huur, gas/water/licht en de boodschappen. Een bewindvoerder WSNP helpt u hier niet bij.

Beschermingsbewind
WSNP-bewind is iets anders dan beschermingsbewind. Bij beschermingsbewind mag iemand niet meer zelfstandig financiële beslissingen nemen. Dit mag alleen in overleg met de beschermingsbewindvoerder

 

Tips om schulden het hoofd te bieden
Geldproblemen oplossen kan moeilijk zijn. Misschien heeft u iets aan deze tips!

Bezuinigen en budgetteren
Schulden verdwijnen niet vanzelf. Als u niets doet, lopen ze zelfs op. Begin dus direct met het beperken van uw uitgaven, zodat u kunt gaan afbetalen. Er zijn allerlei manieren om geld te besparen. Ook is het slim uw uitgaven strikt te budgetteren.

Stappenplan maken
U kunt een stappenplan volgen om van uw schulden af te komen.

  • Een overzicht maken van al uw schulden en hoeveel u moet aflossen.
  • Uitrekenen hoeveel u per maand moet aflossen en inschatten hoeveel u daadwerkelijk kunt aflossen.
  • Een begroting maken: een overzicht van uw inkomsten en uitgaven.
  • Controleren of het bedrag bij 2 haalbaar is. Vergelijk het aflosbedrag met uw begroting. Houdt u genoeg geld over om de maandelijkse aflossingen te kunnen doen?
  • Zo niet, dan kunt u proberen een regeling te treffen met uw schuldeisers. U stuurt ze een brief met daarin een voorstel. Zo'n regeling heet een betalingsregeling. Hoe u dit aanpakt, kunt u nalezen op de website van de Rijksoverheid.

Online stappenplan
Op de website Zelfjeschuldenregelen.nl vindt u de digitale versie van dit stappenplan voor het aflossen van schulden. U kunt dit stappenplan online invullen. Ook kunt u via deze website controleren of beginnen met het stappenplan voor u de beste optie is, of dat u beter op een andere manier hulp kunt zoeken.

Abonnementen opzeggen
U kunt uw abonnementen en lidmaatschappen eens opnieuw bekijken. Waar betaalt u allemaal voor? Bijvoorbeeld:

  • giften aan goede doelen
  • abonnementen op tijdschriften of de krant
  • een lidmaatschap bij een vereniging of de sportschool
  • een duur abonnement voor televisie of telefoon

Alles wat u niet zo vaak gebruikt of eigenlijk niet zo belangrijk vindt, kunt u opzeggen. Andere dingen kunt u misschien ook goedkoper doen. Bijvoorbeeld de krant digitaal lezen of een goedkoper abonnement nemen voor uw telefoon.Op de website van de Consumentenbond vindt u informatie over de regels en uw rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Niet meer rood staan

Ook rood staan kost geld. De bank rekent hierover rente. Bovendien loopt u het risico dat u meer geld uitgeeft dan u heeft. U kunt met uw bank afspreken dat u niet rood mag staan of niet meer dan een bepaald bedrag.

Toeslagen en tegemoetkomingen
U kunt onderzoeken of u in aanmerking komt voor toeslagen of tegemoetkomingen. Denk aan huurtoeslag en zorgtoeslag.Daarnaast kunt u ook denken aan kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en hulp voor minima. U kunt dit navragen bij de gemeente.

Verkopen van spullen
Heeft u waardevolle spullen, zoals een dure smartphone, auto of racefiets, dan zou u kunnen kijken of u deze kunt verkopen. U kunt er iets goedkopers voor in de plaats nemen. Ook oude spullen kunnen soms nog best wel wat opbrengen op de rommelmarkt.

Kostgeld kinderen
Heeft u kinderen die nog bij u wonen, maar die al wel een eigen inkomen hebben? Dan kunt u hen vragen om kostgeld te betalen. Op die manier betalen ze mee aan de boodschappen en de woonlasten.

Lening aanpassen
Een lening is duur. U betaalt meestal veel rente. U kunt in overleg met uw schuldeiser uw lening laten aanpassen. U kunt het volgende vragen:

  • Verlaging van de maandelijkse termijnbedragen.
  • Verlaging van het rentepercentage. Meestal moet u hiervoor wel extra kosten betalen.
  • Verlenging van de looptijd van uw lening, waardoor uw maandlasten lager worden.
  • Een goedkopere lening afsluiten

Heeft u een lening waarvoor u een hoge rente betaalt? Dan kunt u deze misschien in één keer afbetalen door een goedkopere lening af te sluiten. Denk aan een (tweede) hypotheek.