Problemen met vrijen

Bijna iedereen heeft in zijn leven weleens problemen met vrijen. Seksuele problemen zijn gelukkig vaak op te lossen. Soms kunnen wat tips of een fijn en eerlijk gesprek met uw partner al helpen. Blijven de problemen? Zoek hulp bij de huisarts of seksuoloog.

Verschil in verlangen
Er is verschil in verlangen als iemand minder zin heeft om te vrijen dan eerst. Of wanneer de één meer zin heeft dan de ander.

Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zijn dat de seks saai en voorspelbaar is geworden. Of dat een drukke baan of een druk gezin alle energie in beslag neemt. U leest er meer over op de website seksualiteit.nl.

Erectieproblemen
Mannen kunnen last krijgen van erectieproblemen. Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke problemen, ouder worden, maar ook door psychische problemen zoals depressie, angst of onzekerheid. Veel mannen hebben weleens moeite om een erectie te krijgen. Veroordeel uzelf dus niet en probeer uzelf geen druk op te leggen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ga dus op tijd naar de huisarts als de problemen niet overgaan.

Problemen met klaarkomen
Sommige mensen komen (te) snel klaar. Mannen kunnen bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze te snel klaarkomen en geen controle hebben over hun orgasme. Anderen mensen lukt het niet of alleen met grote moeite om klaar te komen. De problemen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, zoals ziekte of bepaald medicijngebruik. Maar vaak is er (ook) een psychische oorzaak, zoals angst, stress of onrealistische verwachtingen over hoe seks zou moeten zijn.

U kunt proberen om het wel of niet (snel) klaarkomen minder belangrijk te maken en u te richten op de andere fijne kanten van seks. Meer tips en oefeningen over omgaan met orgasmeproblemen vindt u op de website seksualiteit.nl.

Pijn bij het vrijen
Pijn bij het vrijen komt vooral bij vrouwen voor, maar soms ook bij mannen. Meestal gaat het om pijn bij de geslachtsgemeenschap. Neem de pijnklachten serieus. Ga niet door met gemeenschap als het pijn doet. Probeer andere manieren van vrijen uit die geen pijn doen. Dat kan voor de nodige ontspanning zorgen en u en uw partner helpen om weer plezier te beleven aan seks. Op Thuisarts.nl staat een oefening die hierbij kan helpen.

Ga tegelijkertijd wel op zoek naar de precieze oorzaak van de pijn en naar mogelijke oplossingen. Praat dus met elkaar over de klachten. En ga naar de huisarts of seksuoloog als de klachten niet overgaan. Meer over pijn bij vrijen vindt u op seksualiteit.nl.

Ouder worden
De beleving van uw seksualiteit verandert met het ouder worden. In een relatie raakt u goed op elkaar ingespeeld, maar sommige dingen worden wel lastiger. U bent eerder moe, uw lichaam verandert en u heeft sneller last van lichamelijke ongemakken. Bij vrouwen kan de overgang tot lichamelijke en psychische problemen leiden die het vrijen soms moeilijker maken. 

Beperking of chronische ziekte
Voor mensen met een beperking of chronische ziekte is het vinden van een partner soms een probleem. En als u een partner heeft, kunt u zich belemmerd voelen bij het vrijen. U zult samen moeten uitvinden wat er wel en niet mogelijk is. Bespreek uw verwachtingen met elkaar en kijk wat u hiermee kunt doen.

U kunt seksualiteit anders gaan beleven. Bijvoorbeeld als gevolg van pijn, vermoeidheid, incontinentie of verlamming. U leest er meer over in deze brochure (PDF, 724,9 kB). Of vraag om meer informatie bij een patiëntenvereniging of uw huisarts.

Een hulpmiddel kan misschien ook uitkomst bieden. U kunt eens kijken op de Hulpmiddelenwijzer.

Erover praten
Bespreek uw seksuele problemen met uw partner. Het kan al veel helpen om irritaties en onzekerheden uit te spreken. En om aan te geven wat u fijn en juist niet fijn vindt in bed.

Misschien vindt u het moeilijk om met uw partner te praten over seks. Toch is het verstandig dat wel te doen. Op seksualiteit.nl staan tips en oefeningen om samen op een ontspannen manier te leren praten over seks en relaties.

Naar de huisarts of seksuoloog
Wilt u hulp bij uw problemen, dan kunt u naar de huisarts gaan. De huisarts kijkt niet raar op van seksuele problemen. Op seksualiteit.nl vindt u tips hoe u dit gesprek aan kunt gaan en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wanneer het probleem dieper ligt, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een (seks)therapeut of een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie (NVVS) kunt u meer lezen en over de meest voorkomende seksuele problemen en over hoe een seksuoloog u kan helpen om met deze problemen om te gaan.