Vergeetachtigheid of beginnende dementie?

Misschien maakt u zich zorgen dat u dement wordt, omdat u vergeetachtig bent.

Bijna alle ouderen krijgen last van vergeetachtigheid, terwijl maar een klein deel te maken krijgt met dementie. Er is een aantal duidelijke verschillen tussen normale geheugenproblemen en beginnende dementie.

Steeds meer vergeten
Bij gewone vergeetachtigheid vergeet u vooral details. Bijvoorbeeld een naam van een kennis. U kunt er even niet opkomen, terwijl u weet dat het ergens in uw hoofd zit. Het schiet u dan later wel weer te binnen.

Bij dementie vergeet iemand niet alleen de naam van een kennis, maar herkent hem helemaal niet meer.

Dagelijks functioneren
Bij gewone geheugenproblemen bent u vooral vergeetachtig. Maar dit verstoort uw dagelijks leven niet. Bij dementie zijn er meer problemen.

Iemand is niet alleen vergeetachtig, maar krijgt ook moeite met terughalen en uitvoeren van alledaagse handelingen. Bijvoorbeeld de was doen, koken, zichzelf aankleden, autorijden. Iemand kan de weg kwijtraken in een vertrouwde omgeving of moeite krijgen met het voeren van gesprekken. Ook kunnen er problemen ontstaan met lezen, schrijven en rekenen.

Bijkomende aandoeningen
Mensen met dementie hebben soms ook andere psychische problemen. Bijvoorbeeld psychotische verschijnselen (wanen), depressieve symptomen en sterke angst. Dit hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Naarmate dementie vordert, krijgt iemand vaak ook veranderingen in het karakter en gedragsproblemen.

Zorgen maken
Bij geheugenproblemen die te maken hebben met veroudering, maakt iemand zich daar zelf vaak veel zorgen over. Bij mensen die dementie hebben, zijn het vaak de partner of familieleden die zich zorgen maken.