Tips om gezond te koken

Ook bij het koken kunt u rekening houden met uw gezondheid. Doe uw voordeel met deze tips!

Minder zout, meer kruiden
Probeer het gebruik van zout (natrium) te beperken, want dat is beter voor uw bloeddruk. Door kruiden en specerijen toe te voegen kunt u het eten ook pittig en smaakvol maken.

In de bibliotheek vindt u boeken over koken met kruiden en specerijen.

Roerbakken
In plaats van het bakken van vlees en het koken van de groente kunt u die ook samen roerbakken (of wokken).

U doet wat olijfolie of zonnebloemolie in een hete wok of pan met anti-aanbaklaag en u roert daarin het vlees en de groente. Die schroeien snel dicht en behouden hun smaak.

Zo heeft u maar weinig vet nodig. En het is nog snel klaar ook. De groenten mogen best wat knapperig blijven.

Grillen
Als u vlees, vis of kip grillt, heeft u helemaal geen vet nodig.

U kunt het vlees ook bereiden in een braadzak in de oven of magnetron. Dan is er ook geen vet nodig.

Stomen
Rijst, groente, vis en vlees kunt u ook stomen. Hang daarvoor een metalen zeef of vergiet boven een pan met kokend water of bouillon. U kunt ook een speciale stoompan of een stoommandje gebruiken.

Magere jus
U kunt bouillon en jus mager maken door het eerst te laten afkoelen en dan het gestolde vet eraf te scheppen.

Minder vlees

  • In recepten staat vaak 150 gram vlees per persoon aangegeven, terwijl 100 gram per persoon ook genoeg is.
  • U kunt vlees eens door vis vervangen.
  • U kunt ook eens proberen om vegetarisch te eten. Er zijn talloze vleesvervangers te koop. Of u kookt eens met eieren, peulvruchten of noten, in plaats van vlees.

Meer groente en fruit
U kunt best een wat ruimere hoeveelheid groente nemen dan in een recept staat aangegeven. Of u maakt een frisse salade erbij. Van groente krijgt u nooit te veel binnen. Ook in een avondmaaltijd kan fruit goed passen, denk aan kip met ananas of zuurkool met banaan.

Met kinderen
Probeer zoveel mogelijk te variëren in soorten groente en andere voedingsmiddelen. Zo raken uw kinderen gewend aan verschillende smaken.

Misschien vinden ze het wel leuk om ook mee te helpen in de keuken. Kinderen die meehelpen met koken, zullen het eten vaak sneller proeven. Meer over koken met kinderen vindt u op de website van het Voedingscentrum.

Eet veilig
Ga hygiënisch om met eten:

  • Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die u gebruikt.
  • Was uw handen regelmatig en met zeep.
  • Houd klaargemaakt eten apart van rauw voedsel. Gebruik hiervoor aparte snijplanken en messen.
  • Verwarm uw eten goed door. Vooral vlees, kip, eieren en vis. Maak kliekjes en soep stomend heet en schep goed om.
  • Bewaar bederfelijke producten in de koelkast op 4 graden Celsius. Bewaar restjes in een goed afgesloten bakje en eet ze binnen 2 dagen op.

Meer tips vindt u via het RIVM en het Voedingscentrum.

Makkelijk én gezond
Als u moeite heeft met zelf koken, dan heeft u misschien iets aan de tips om het koken makkelijker te maken!