Zintuigen

Met onze zintuigen nemen we de omgeving waar: we horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Het is belangrijk dat je kind goed kan zien en horen. Jonge kinderen gebruiken al hun zintuigen om te leren en zich te ontwikkelen.

Spelenderwijs leren
Jonge kinderen leren spelenderwijs, door ervaringen op te doen. Daarbij zijn de zintuigen heel belangrijk. Vanaf de geboorte ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft je kind dingen. Van een plaatje van een ananas leert je kind bijvoorbeeld minder dan wanneer het de ananas kan zien, voelen, proeven, ruiken en zelfs horen. Als jij daarbij vertelt wat je kind meemaakt, leert het ook nog woorden en begrippen: de ananas is geel. Kinderen proberen ook van alles uit om te zien wat er dan gebeurt. Als ze op dat knopje drukken, gaat het licht aan. Na een paar keer proberen weet je kind hoe dat werkt.

Beeldschermen en de ontwikkeling van de zintuigen
Om je kind gezond te laten opgroeien is het belangrijk dat je kind veel buitenspeelt en niet te veel tijd achterelkaar voor een beeldscherm zit, zoals de tablet of tv. Oogartsen wijzen op het gevaar van bijziendheid als je kind te lang achter een klein beeldscherm zit, zoals een telefoon of een tablet. Voor kinderen van drie tot vier jaar is het advies: maximaal één uur per dag, maar het liefst zo weinig mogelijk. En niet meer dan 20 minuten achter elkaar. Het is beter voor de ogen om een filmpje op een groot tv-scherm te kijken, dan op een telefoon.

Problemen met de zintuigen
Om erachter te komen of er misschien iets mis is, kun je een oogtest en een gehoortest laten doen. Het kan zijn dat je kind al vanaf de geboorte bepaalde problemen heeft, bijvoorbeeld een lui oog of kleurenblindheid.