Tips om te voorkomen dat u valt

Misschien kunt u niet meer goed lopen. Of wordt het moeilijker om uw evenwicht goed te bewaren. U kunt dan een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat u valt. Dit heet ook wel valpreventie. Genoeg bewegen helpt. Ook kunt u uzelf gewoonten aanleren waardoor de kans om te vallen kleiner wordt. Ga bij duizeligheid of oogproblemen naar de huisarts.

In beweging blijven
Elke dag een half uur bewegen is goed voor u. Wandelen, fietsen of gymnastiek bijvoorbeeld. Of speciale sportactiviteiten voor ouderen. Dat houdt uw spieren soepel en zorgt ervoor dat u een beter evenwicht heeft en een betere reactiesnelheid.

Veiligheid.nl, de KBO en Buurtzorg hebben samen een flyer (PDF, 1,15 MB) gemaakt met 7 simpele tips om fit en vitaal te blijven. Het zijn oefeningen die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen en die dus geen extra tijd kosten.

Cursus valpreventie
U kunt kijken of in uw omgeving een cursus valpreventie of valtraining wordt gegeven. Daar leert u op zo'n manier vallen dat u er zo weinig mogelijk hinder van ondervindt.

Uw huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut kan u hier meer over vertellen. Soms vergoedt uw zorgverzekering cursussen valpreventie.

Medicijnen
Het kan zijn dat u medicijnen gebruikt die de kans op vallen vergroten. Bijvoorbeeld omdat u er duizelig van wordt. Of omdat ze uw reactiesnelheid beïnvloeden. U kunt het beste met uw huisarts of apotheker hierover praten.

Oogproblemen
Als uw ogen achteruit gaan, kan dat ongemerkt gevaarlijke situaties opleveren. Twijfelt u of u nog wel goed genoeg ziet? U kunt uw gezichtsvermogen laten controleren bij de opticiën of bij een oogarts.

Goede schoenen
Met goede (orthopedische) schoenen staat u steviger en kunt u makkelijker lopen. Als u aangepast schoeisel nodig heeft, kan de huisarts u hier meer over vertellen.

Duizeligheid
Heeft u last van duizeligheid, een verstoord evenwicht of andere lichamelijke aandoeningen die u onvast ter been maken?

Deze klachten kunt u het beste met uw eigen huisarts bespreken. U kunt dan ook uw angst om te vallen ter sprake brengen.

Handige gewoonten
U kunt uzelf een paar handige gewoonten aanleren. Hiermee verkleint u de kans op vallen.

De telefoon ergens plaatsen waar u er gemakkelijk bij kunt. Of een tweede telefoon kopen, zodat u er op tijd bij bent als hij gaat.

  • Rustig de trap aflopen waarbij u altijd de leuning vasthoudt.
  • Geen dingen op de trap leggen die u wilt meenemen naar boven.
  • Het licht aandoen als u 's nachts naar het toilet gaat.

Ergotherapeut
Een ergotherapeut kan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wat gemakkelijker voor u maken. Bijvoorbeeld door oefeningen en advies over hulpmiddelen. De ergotherapeut kan u ook adviseren hoe u uw huis veiliger kunt maken en hoe u kunt voorkomen dat u valt.

Checklist invullen
In en om uw huis kunt u eens kijken of er nog meer mogelijkheden zijn om het voor uzelf veiliger te maken. U kunt hiervoor de 'checklist veiligheid in en om huis (PDF, 140,8 kB)' gebruiken.

Domotica
Met domotica ('huistechnologie') kunt u wonen en huishoudelijke taken makkelijker maken. Maar ook veiliger.

Personenalarmering
Misschien is personenalarmering iets voor u? Dat is een apparaatje waarmee u een meldpost kunt waarschuwen, als er iets met u gebeurt. Er komt dan zo snel mogelijk iemand langs.

Buitenomgeving verbeteren
Uw buitenomgeving kunt u ook verbeteren om te voorkomen dat u valt. Denk bijvoorbeeld aan hoge stoepranden, lastige afstapjes, losliggende tegels, kapotte verlichting, of fietsen op de stoep.

U kunt daar een klusjesman voor inhuren. Of u kunt dat samen met uw buren doen. Misschien zouden zij het ook graag beter willen. Of misschien zijn het hun fietsen die de stoep blokkeren. Samen kunt u daar een oplossing voor bedenken.

Zaken als losliggende stoeptegels en kapotte lantaarnpalen worden door de gemeente beheerd. U kunt dit dus ook melden bij de gemeente.