Verzorging en verpleging van kinderen met een beperking

Er zijn allerlei manieren waarop u de verzorging en verpleging van uw kind gemakkelijker kunt laten verlopen.

Zelf leren en laten doen
U kunt proberen uw kind zoveel mogelijk zelf te leren en te laten doen. Of dit mogelijk is hangt natuurlijk helemaal af van de mate waarin uw kind gehandicapt is. Heeft uw kind een ernstige beperking, dan is dit waarschijnlijk lastiger. Heeft uw kind een verstandelijke beperking, dan lukt het misschien beter.

Misschien kost het u ook veel geduld en energie om uw kind te leren zelf dingen te doen. Maar het is goed voor uw kind om een beetje zelfredzaam te zijn. Dat is niet alleen fijn op langere termijn, maar het geeft uw kind ook zelfvertrouwen.

Wassen
Het is niet nodig om uw kind dagelijks in bad te doen of onder de douche. U kunt uw kind ook gewoon even met een washandje wassen bij de wastafel of terwijl uw kind op bed ligt. Het haar wassen hoeft ook niet dagelijks.

Tandenpoetsen

  • Kan uw kind zelf zijn tanden poetsen? Poetst u dan wel zelf nog een keer per dag na.
  • 2 keer per dag voorzichtig tandenpoetsen is voldoende. Poets in elk geval wel voor het naar bed gaan.
  • Spoelen met mondwater is niet nodig. De fluoride in de tandpasta zorgt ervoor dat de tanden van uw kind beschermd worden tegen gaatjes.

Naar de tandarts
Het is belangrijk dat u 2 keer per jaar met uw kind naar de tandarts gaat.

Misschien moet u op zoek naar een tandarts die kinderen met een ernstige handicap behandelt. Dan kan het lastig zijn om een tandarts in de buurt te vinden. U kunt eventueel contact opnemen met Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidzorg voor Gehandicapten (VBTGG).

Een gewone tandarts kan de controles ook zelf doen. Moet er veel aan het gebit van uw kind gebeuren, dan moet dat misschien onder narcose in het ziekenhuis.

Zindelijkheid en luiers
Het kan best lastig zijn om uw kind zindelijk te laten worden. Misschien heeft uw kind langdurig luiers nodig. Uw apotheek kan speciale grotere luiers leveren. U kunt vragen om proefpakketjes.

Het is mogelijk dat de ziektekostenverzekering de luiers vergoedt. Dat kunt u het beste even vragen bij uw eigen verzekering.

Kwijlen
Het kan zijn dat uw kind kwijlt; dat doen veel kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Hoe hevig zij speeksel verliezen verschilt. Bij sommige kinderen worden alleen de lippen nat. Bij andere kinderen ook de kin, kleren of meubels.

Is het kwijlen ernstig of heeft uw kind er veel last van? Dan kunt u met uw kind via de huisarts terecht bij een kno-arts. Soms is behandeling van kwijlen mogelijk. De kno-arts kan u uitleggen wat voor uw kind het beste is.

Hulpmiddelen
Er zijn allerlei hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor de verzorging van uw kind. Bijvoorbeeld: speciale drinkbekers en bestek, stabilisatiekussens, aankleedkussens, zwemhulpmiddelen, bijthulpmiddelen en nog veel meer.

U kunt bij uw zorgverzekeraar navraag doen welke hulpmiddelen vergoed worden. Maar u kunt ook zelf op zoek gaan naar hulpmiddelen in de sociale kaart

Via EMB Nederland zijn ook tweedehands hulpmiddelen voor kinderen te vinden. EMB Nederland is de vereniging voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en hun naasten.

Verpleegkundige handelingen
Bepaalde verpleegkundige handelingen kunt u zelf leren, andere moeten door een verpleegkundige worden gedaan. Sommige medicijnen mag u zelf toedienen.

Laat u zich goed informeren en vraag zoveel mogelijk aan de verpleegkundige van uw kind. Of anders aan de specialist, huisarts of apotheker.

Uren en taken bijhouden
Het is verstandig om goed in de gaten te houden hoeveel tijd u kwijt bent aan de verzorging van uw kind. Noteer voor uzelf een tijdlang hoeveel uren u dagelijks (of per week) besteedt. Schrijf ook op wat u precies voor handelingen verricht. Ga bij uzelf na wat u nog aan kunt en wat uw grens is.

Zorgverzekeraar
Misschien kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te vragen welke (extra) voorzieningen en hulpmiddelen zij hebben en vergoeden om u te ondersteunen bij uw zorgtaken.

Professionele hulp bij de verzorging van een kind met een beperking

Als u het niet redt om de verzorging en verpleging van uw kind helemaal zelf te doen, kunt u een beroep doen op verschillende diensten en voorzieningen.

Persoonlijke verzorging
Persoonlijke verzorging is hulp bij het opstaan, wassen, douchen, aankleden, eten, naar het toilet gaan, naar bed gaan, en dergelijke. Persoonlijke verzorging kan op verschillende manieren geregeld en vergoed worden.

Heeft uw kind verzorging nodig vanwege een medische aandoening? Dan vergoedt de zorgverzekeraar de verzorging die uw kind thuis krijgt. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij de verzorging van een stoma of bij het innemen van medicijnen. U kunt deze ‘geneeskundige verzorging' regelen via een thuiszorgorganisatie, die u zelf benadert.

Soms heeft een kind hulp bij verzorging nodig vanwege gedragsproblemen, een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking. Een kind moet bijvoorbeeld leren zichzelf aan te kleden en heeft daarbij hulp nodig. Dit soort ‘begeleidende verzorging' kunt u regelen via de gemeente. U kunt bij uw gemeente terecht voor jeugdhulp.

Persoonlijke verzorging kan ook een onderdeel zijn van Wlz-zorg, als uw kind langdurige zorg en toezicht nodig heeft.

Verpleging
Verpleging is hulp bij het toedienen van medicijnen, verzorgen van een wond, een stoma of een katheter, het verzorgen van sondevoeding, en dergelijke. Maar ook het geven van instructie over het zelf geven van een injectie.

Verpleegkundige hulp krijgt uw kind thuis van een thuiszorgorganisatie. U kunt hiervoor wijkverpleging aanvragen.

Opvang in een instelling
Als u de verzorging van uw kind niet meer zelf kunt doen, kunt u ervoor kiezen uw kind naar een instelling voor gehandicapten te laten gaan. Dit kan voor korte of langere tijd. Het kan al een hele verlichting zijn als u kind overdag naar een dagopvang gaat.

Hulp bij het huishouden
Bent u zoveel tijd kwijt aan de verzorging van uw thuiswonende gehandicapte kind, dat u niet toekomt aan huishoudelijk werk? Dan kunt u in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp. U kunt hulp bij het huishouden aanvragen bij het CMD van de gemeente Son en Breugel.

Dubbele kinderbijslag
Heeft u hoge kosten voor de verzorging van uw gehandicapte kind, dan komt u misschien in aanmerking vooor dubbele kinderbijslag.

Persoonsgebonden budget (pgb)
U kunt voor verschillende vormen van zorg een persoonsgebonden budget aanvragen. U kunt daarmee zelf een zorgaanbieder uitzoeken die de zorg levert. Wel moet u eerst een indicatie of beschikking hebben, voordat u eventueel een pgb kunt aanvragen.