Vader worden

Je partner is zwanger. Sommige mannen zijn heel betrokken bij de zwangerschap, anderen laten het wat meer op zich afkomen. Misschien weet je niet goed, hoe je je kunt voorbereiden. Toch zijn er verschillende dingen die je nu al kunt doen en regelen, en waar je het met je partner over kunt hebben.

Mentale voorbereiding op het vaderschap
Elke vader gaat anders om met het vaderschap. De ene vader voelt zich tijdens de zwangerschap al vader, de ander meteen bij de geboorte, en voor weer een ander duurt het even voordat er een ‘vadergevoel' ontstaat. Je hoeft je hier niet onzeker door te voelen: ieder went op zijn eigen manier. Zelfs onderzoek heeft geen duidelijk antwoord op de vraag of ‘vaderinstinct' bestaat.

Onzekerheid en twijfels
Als aankomend vader kun je verschillende zorgen hebben. Je kunt onzekerheid en twijfel voelen. Maar je kunt je ook zorgen maken over de bevalling, de verantwoordelijkheid een veranderend seksleven of het idee dat je straks minder vrijheid hebt.

Kortom, sommige vaders zien er best tegenop. Praat hierover met je partner, je vader of moeder of bijvoorbeeld een goede vriend(in). Uit onderzoek blijkt dat ouders die zich samen hebben voorbereid op wat hen te wachten staat, zich zekerder voelen als ouder. Dit is ook voor je kind beter.

Zwangerschap en hormonen
Zwangerschapshormonen bij de vrouw kunnen zorgen voor stemmingswisselingen of nesteldrang. Het kan dus voorkomen dat je partner zich tijdens de zwangerschap heel anders gedraagt dan je gewend bent. Dat verandert weer na de bevalling maar wees erop voorbereid dat hormonen ook na de bevalling een rol blijven spelen.

Voorbereiden op de bevalling
Elke zwangerschap en elke bevalling is anders. Toch kun je je hierop wel voorbereiden als aanstaande vader. Ga bijvoorbeeld mee naar de verloskundige, een zwangerschapscursus of een informatieavond van de kraamafdeling in het ziekenhuis. Praat met je partner over jullie verwachtingen van de bevalling en jouw rol daarin.

Vaak vraagt de verloskundige om samen een bevallingsplan te maken, waarin bijvoorbeeld jullie ideeën staan over thuis bevallen, pijnbestrijding en het doorknippen van de navelstreng.

Praktische voorbereidingen
Je kunt veel doen om de komst van jullie baby goed voor te bereiden. Bekijk bijvoorbeeld vast de kortste route naar het ziekenhuis, koop samen de spullen voor de babyuitzet en maak de babykamer klaar.

Vergeet niet om ook samen aan de zakelijke kant te denken. Bijvoorbeeld aan het erkennen van het kind (als jullie niet getrouwd zijn), het kraamverlof, ouderschapsverlof en de geboorteaangifte. Denk ook aan de toekomstige taakverdeling. Wie zorgt wanneer voor jullie kind en hoe kunnen jullie het beste samenwerken. Het is belangrijk dat jullie er straks als één team zijn voor jullie kind.