Miskraam

De eerste weken van een zwangerschap zijn spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam waar je geen controle over hebt. Veel mensen zouden het liefst elke dag controleren of het nog wel goed gaat daarbinnen.

Gezond leven
Het risico op een miskraam is in de eerste twaalf weken het grootst. Veel drank- en drugsgebruik of veel roken verhoogt de kans op een miskraam. Je kunt dus het best zo gezond mogelijk leven als je zwanger bent of wilt worden. Toch kun je niets anders doen dan afwachten. Pas bij een zwangerschap van zeven tot acht weken is op de echo een kloppend hartje te zien, maar dan weet je nog steeds niet zeker of de zwangerschap goed blijft gaan.

Bloedverlies
Het kan gebeuren dat je in het begin van de zwangerschap wat bloed verliest. Dit komt vaak voor en hoeft niet altijd reden te zijn tot ongerustheid.

  • Verlies je maar weinig bloed, stopt het bloeden vanzelf en heb je geen krampen, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.
  • Verlies je veel, helderrood bloed en heb je krampen, dan kan dat betekenen dat je een miskraam krijgt. Bel dan meteen de verloskundige. Zij zal met je doornemen wat er kan gebeuren, en je informatie geven en begeleiden waar nodig en mogelijk.

Curettage
Soms blijkt pas bij de eerste echo dat het vruchtje al eerder is gestopt met leven. Dat is enorm verdrietig, zeker als je het niet had verwacht. Veel vrouwen willen dan het liefst zo snel mogelijk van de zwangerschap af. Toch is het gezonder om eerst even af te wachten wat er gebeurt en je lichaam de kans te geven om het vruchtje zelf af te stoten. Als dit niet gebeurt of je zelf niet langer wilt wachten, kun je naar de gynaecoloog voor een curettage. Bij een curettage wordt het vruchtje uit je baarmoeder weggezogen. Dit gebeurt onder algehele narcose of onder verdoving door middel van een ruggenprik.

Chromosoomonderzoek
Heb je twee of meer miskramen gehad, dan kun je een chromosoomonderzoek laten doen. Dit is een onderzoek waarbij wordt onderzocht of je een bepaalde afwijking hebt in je DNA waardoor je vaker een miskraam krijgt. De oorzaak van een of meerdere miskramen is helaas vaak niet duidelijk. Wil je een chromosoomonderzoek, dan kun je dat regelen via je huisarts.

Verdriet
Van een miskraam kun je enorm veel verdriet hebben, ongeacht hoe lang je zwanger was. Je kunt een tijdlang rouwen om de baby die je niet hebt gekregen. Dit is normaal; je moet afscheid nemen van dit kindje en van het idee van je zwangerschap. Je kunt je ook schuldig voelen. Het is goed om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat de meeste miskramen ontstaan doordat er iets niet in orde was met het vruchtje. Neem de tijd om een miskraam zowel lichamelijk als geestelijk te verwerken.