Identiteitsbewijzen

In Nederland is iedereen van 14 jaar en ouder verplicht altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben. Dit geldt dus nog niet voor baby's, peuters en jonge kinderen. Identiteitskaarten en paspoorten worden ook wel ‘reisdocumenten' genoemd.

Identiteitskaart en paspoort
Een identiteitskaart is een klein en makkelijk kaartje dat in de meeste Europese landen wordt aanvaard als geldig identiteitsbewijs. Kinderen mogen een eigen identiteitskaart hebben. Als je kind nog geen 12 jaar is, moet je als ouder schriftelijk toestemming geven.

Een paspoort is een boekje dat in alle landen geldig is als reisdocument. Kinderen tot 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort schriftelijk toestemming nodig van beide ouders.

Eigen reisdocument voor kinderen
Sinds 26 juni 2012 moeten alle kinderen een eigen reisdocument hebben. Bijschrijving in het paspoort van een ouder is niet meer geldig.

Identiteitsbewijs aanvragen bij de gemeente
Identiteitsbewijzen kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Het is verstandig om van tevoren informatie te verzamelen over wat je mee moet nemen, zoals pasfoto's en (oude) identiteitsbewijzen.

Kosten van identiteitsbewijzen
Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van identiteitsbewijzen. Deze kosten verschillen per gemeente, maar er zijn wel maximumtarieven.

Vingerafdrukken
Sinds september 2009 worden er vingerafdrukken genomen bij het aanvragen van reisdocumenten. Dit is bedoeld om fraude en misbruik van reisdocumenten nog moeilijker te maken. Bij de gemeente worden twee vingerafdrukken gemaakt door een elektronische vingeraflezer.

Dit is verplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Oude identiteitsbewijzen inleveren
Ook al moet je betalen voor een paspoort of een identiteitsbewijs, ze blijven bezit van de Nederlandse Staat. Dit betekent dat je ze weer moet inleveren wanneer ze verlopen zijn.

Identiteitsbewijs kwijt geraakt
Ben je het identiteitsbewijs of paspoort van je kind kwijt geraakt? Dan moet je een verklaring van vermissing afleggen bij je gemeente. Dit is nodig om misbruik van het oude reisdocument tegen te gaan en om een nieuw identiteitsbewijs aan te kunnen vragen.