Gehoorbescherming

Het gehoor van je kind verdient goede bescherming. Kinderen die niet goed kunnen horen, hebben vaak ook moeite met spreken en met het leren van taal. Niet goed kunnen horen en praten belemmert je kind in de omgang met andere kinderen.

Voorkom gehoorschade
Blootstelling aan harde geluiden en harde muziek is heel onverstandig. De gehoororganen wennen niet aan hard geluid, maar raken ernstig beschadigd. Iedere nieuwe blootstelling aan extreem lawaai levert nieuwe schade op. Daardoor kan je kind steeds minder goed horen en die gehoorschade is blijvend.

Tips

  • Probeer je kind van jongs af aan te leren om muziek niet te hard te zetten, omdat dit niet goed is voor de oren.
  • Leg je kind uit dat de mp3-speler niet te hard mag staan. Op de meeste mp3-spelers zit een begrenzer.
  • Ook is het beter om je kind niet mee te nemen naar bijvoorbeeld festivals waar harde muziek wordt gedraaid. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt al gauw op 100 decibel, wat vergelijkbaar is met naast een vliegtuig staan dat de motoren laat warmlopen.
  • Ga je met je kind naar festivals? Zorg dan voor goede gehoorbescherming zoals oorkappen of oordoppen, en blijf op ruime afstand van de luidsprekers.

Een hoortest
Als je denkt dat je kind gehoorschade of een gehoorprobleem heeft, is het verstandig om bij de jeugdgezondheidszorg of bij de huisarts een hoortest te laten doen.